Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sakız Reçeli

Sakız Reçeli

Sakız reçeli genel olarak Hatay ve Ege Bölgesinde sevilerek tüketilen bir yiyecektir. Maliyeti oldukça uygun olan bu lezzeti marketlerden hazır olarak alınabileceği gibi evde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Sakız adası ve İzmir'in Çeşme ilçesinde yetiştirilen özel bir ağacın reçinesi ile yapılır. Bulunmaması durumunda ise damla sakızı da aynı işlevi görecektir. Tüketim şekli ise diğer reçellerden biraz farklıdır. Ege Bölgesinde genel olarak Türk Kahvesinin yanındaki suyun içine konulup karıştırılarak servis edilir veya kaşık ile yenilebilir. Su ile karıştırılarak İstanbullu Rumların kültüründen bizim kültürümüze geçmiştir. Yapılış ve malzemeler ise şunlardır.

Sakız Reçeli Malzemeleri

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • Yarım limon
  • 1 yumurta akı
  • ½ çay bardağı damla sakızı

Sakız Reçeli Nasıl Yapılır?


Şeker ve su bir tencereye alınıp kaynatılmaya başlanır. Orta ateşte şekeri eritene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca yumurta akı eklenir. Belli bir süre sonra yumurta akı katılaşır. Katı kıvamı aldıktan sonra yumurtayı süzgeç ile çıkartıyoruz. Şerbetin kıvama gelip gelmediğini anlamak için soğuk suya bir damla damlatılır şerbet bir yerde toplanıp dağılmazsa kıvama gelmiş demektir. Limonu da sıkıp şerbeti bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Şerbeti ılıtıp karıştırılır. Köpük oluşuncaya kadar çırpılır. Köpüren şerbete damla sakızı yavaş yavaş eklenir. Beyaz ve macun kıvamına gelen reçel hazırdır. Kavanozlara koyup kuru ve serin ortamda saklanılır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 07:29:08
Sakız Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sakız Reçeli Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Sakız Reçeli"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çam Sakızı
Çam Sakızı
Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır kokuya sahip bu sakızın tadı acıdır. Ancak acı olmasına rağmen çam sakızının birçok faydası v...
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan bayanın sakız çiğnemesi, bu problemlerden kurtulmasına yardımcı olacaktır. Sebebi tam olarak b...
Kenger Sakızı
Kenger Sakızı
Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Asteraceae) olarak bilinen familyadandır. Kenger sakızı dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazl...
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tütünün ana maddesi olan nikotin maddesinin sigara içmeden alınmasını sağlayan bir maddedir. Eczanel...
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Yarımadasında bulunan sakız ağaçlarından elde edilmektedir.Damla sakızı elde edildiğinde sıvı ...
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandaloz sakızı Kuzey Afrika'da yetiştirilen ağaç boyu 6-7 metreye kadar uzayan bir ağaç olduğu bilinen ...
Çam Sakızı Ağda
Çam Sakızı Ağda
Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla kurtulma şeklidir. Çam sakızı, çam ağaçlarından elde edilir. Aynı zamanda bal renginde ve ko...
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitkidir. Genellikle Mart ayından itibaren 8 ay boyunca sigala yağı üretilmektedir. Bu yağ, günlük ağacı...
Acı Çam Sakızı
Acı Çam Sakızı
Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tada sahiptir. Bu durum nedeniyle birçok kişi bu sakızı kullanmaz. Oldukça eski bir tarihi olan ...
Damla Sakızı
Damla Sakızı
Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini büyük bir bölümünün üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen daml...
Evde Sakız Yapımı
Evde Sakız Yapımı
Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz. Hepimiz hemen hemen sakız çiğnemeyi severiz. Hatta sakız çiğnemek sağlığımıza çok faydalıdır. Be...
Sakız Çeşitleri
Sakız Çeşitleri
Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek kullanıldığı için diş sağlığını ciddi anlamda korur. Ayrıca yüz ve çene kaslarını geliştirir. Anca...

 

Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Sandaloz Sakızı
Çam Sakızı Ağda
Günlük Sakızı
Acı Çam Sakızı
Damla Sakızı
Evde Sakız Yapımı
Sakız Çeşitleri
Sakız Koyunu
Sakız
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızının Faydaları
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kabağı
Sakız Ağacı
Damla Sakız Reçeli
Yapışan Sakız Nasıl Çıkar
Sakız Enginar
Çok Sakız Çiğnemenin Zararları
Gece Sakız Çiğnemek
Sakız Reçeli
Sakız Nasıl Yapılır
Sakız Kabağı Tohumu
Sakız Çiğnemenin Faydaları
Sakız Yutmak
Sakız Lekesi Nasıl Çıkar
Popüler İçerik
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunla...
Sakız
Sakız
Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel ol...
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz  kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve g...
Damla Sakızının Faydaları
Damla Sakızının Faydaları
Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiy...
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eski...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024