Sakız Kaç Kalori? Sakız, diğer adıyla çiklet, bazı firmalar tarafından şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekillerde üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilere, Yunanlılar ve Kızılderililer tarafından Manilkara zapota adlı ağaçtan üretilerek içerisine çeşitli baharatlar katılarak tatlandırılmasıyla çiğnendiği bilinmektedir. Günümüzde Anadolu'da dağlarda yetişen kendir (yülüm) bitkisinin kök kısmını keserek akıtılan süt, bazı işlemlerden geçirilerek sakız haline getirilip satışa sunulmaktadır. Bu sakız, önce sert sonra yumuşamaya başlarken ağıza verdiği hoş lezzetiyle ve düşük kalorisi ile vazgeçilmez sakızlar arasında yer almaktadır. Bu sakıza yayla sakızı adı verilmiştir ve özellikle içerisinde bulunan özel sütüyle mideyi rahatlattığı da bilinmektedir. Sakızın ana maddesi olan lateks, Manilkara zapota adlı ağaçtan üretilir. Lateks kimyasal yollarla temizlenip içerisine nişasta, şeker, renklendiriciler ve koku verici maddeler konularak çeşitli sakızlar yapılır. Renklerinden dolayı çocukların ilgisini çeker ve genellikle ucuz olması nedeniyle de çocuklar tarafından fazla tüketilir. Şekersiz sakız çiğnemek dişlerin çürümesini önleme ve diş sağlığı açısından faydalıdır. Şekersiz sakızların içerisinde bulunan Xylitol'un diş sağlığı açısından dişlerin çürümesini önlediği düşünülmektedir. Günümüzde bazı sakızlar sigarayı bırakmak amacıyla içerisine nikotin eklenerek satışa sunulmaktadır. Şekerli bir sakızın içerisinde bulunan kalori değeri 1 adet sakızda 10 mg'dır. Sakızın Besin Değeri
Bazı uzmanlar şekersiz ve kalorisi düşük sakız çiğnemeyi tavsiye eder. Sakız çiğnemek konsantrasyonu artırıp sinir ve gerginliği hafifletir, uyanıklığı uzatır, hayatın günlük stresini bir nebze de olsa azalttığını belirtirler. Beyne giden kan akışının yüzde 25-30 oranında artırdığı bilinmektedir. Sakız çiğnemenin öğrenciler üzerinde etkisi çoktur; öğrencilerin öğrenme ve akılda tutma bilgilerini hatırlama yeteneğini artırdığı söylenmektedir. Sakız çiğnemek diş sağlığı açısından günlük çiğnenen sakızın diş minesini ve mineral bozukluğunu onarıp ağız içi sağlığı ve vücuda giren bakterilerin alınmasını önler. Sakız ara öğünler sırasında, özellikle akşamüzeri atıştırmalarının önüne geçer, iştahı azaltır. Yapılan araştırmalara göre akşamüzeri 15-20 dakika çiğnenen şekersiz sakız az yemek yemeyi sağlayıp az kalori almayı sağlar. Sakız çiğnemenin saat başına 11 kalori yaktığı tespit edilmiştir. Halk arasında sakız çiğnemek çoğunlukla alışkanlık haline gelmiştir; sakız çiğneyerek sinirleri yatıştırmaya çalışılır. |