Çam Sakızı
Çam sakızı, çam ağacından elde edilen doğal bir üründür. Renk ve kıvam olarak bala benzeyen çam sakızının kokusu oldukça yoğundur. Acı bir tada sahip olmasına rağmen, çam sakızının birçok sağlık faydası bulunmaktadır. Bal renginde olan çam sakızı çiğnendikçe mor bir renk alır ve zamanla sertleşebilir. Diğer sakız türlerinden farklı olarak, çam sakızı çiğnerken balon yapılmaz ve uzun süre çiğnendiğinde ağızda dağılabilir.
Çam Sakızının Faydaları
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Solunum sorunları yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılır.
- Düzenli çiğnendiğinde diş etlerini geliştirir.
- Ağız içinde oluşan zararlı plakların yok olmasında etkilidir.
- Yaraların iyileşmesinde kullanılır.
- İltihaplı yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Reflüye karşı koruyucu özellik taşır.
- Midenin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
- Akciğerdeki iltihaplanmayı önler.
- Cildi besler ve yeniler.
- Yüzdeki kasların hareketlenmesine yardımcı olur.
- Ciltteki kırışıklıklara ve kuruluğa iyi gelir.
- Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Çam sakızından ağda elde edilir.
- Öksürüğü azaltmada yardımcıdır.
- Kozmetik alanda parfüm yapımında kullanılır.
- Ağır koktuğu için sıcak suda eritilip buharı ile nefes açılabilir.
Çam Sakızının Zararları
Çam sakızı doğal bir ürün olduğu için genellikle zararsızdır, ancak bazı kişilerde yan etkiler görülebilir. - Hamile kadınların çam sakızı tüketmemesi önerilir.
- Aç karnına çiğnendiğinde mide bulantısına neden olabilir.
- Ağda yapımında sıcak olarak vücuda sürüldüğünde cilt yanıkları oluşabilir.
|