Damla Sakızı Macunu Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Damla Sakızı Macunu Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızı Macunu:

Damla sakızı, sakız ağaçlarından elde edilen ve ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı, Avrupa Birliği'nde Sakız Adası'nda ve Türkiye'de Çeşme Yarımadası'nda bulunan sakız ağaçlarından elde edilmektedir.

Damla sakızı elde edildiğinde sıvı bir madde olup, güneşte kurutularak küçük ve saydam birer damlacık halini alır. Damla sakızı çiğnendikçe kendine has bir koku ve ferahlık verir. Damla sakızı, mutfaklarda ve ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Damla Sakızı Macununun Faydaları:

Damla sakızı macunu, göğüs hastalıklarının tedavisinde oldukça yararlı ve şifa kaynağı olarak bilinmektedir.
  • Damla sakızı macunu, mide rahatsızlıklarında, özellikle mide yanmasında ve mide ekşimesinde faydalıdır. Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı damla sakızı macunu yemek, mide yanmasını önleyecektir.
  • Damla sakızı, göğüs hastalıklarında etkilidir. Özellikle nefes darlığı çeken kişilerin damla sakızı macununu veya damla sakızını toz haline getirip su ile yutmalarının faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Damla sakızının içerisindeki antiseptik özellikler, diş eti rahatsızlıklarına da fayda sağlar. Damla sakızını toz haline getirip bir miktar suyla gargara yapmak, diş etlerini koruyabilir.
  • Damla sakızı macunu, göğüs hastalıklarında, mide yanmalarında ve karaciğer kuvvetlenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca dondurma yapımında, kahveye aroma katmak için ve tatlılarda, muhallebilerde kullanılmaktadır.

Damla Sakızı Macunu Nasıl Yapılır:

Damla sakızı macunu, her evde kolaylıkla yapılabilir.

Damla Sakızı Macunu Malzemeleri:

  • 1 adet yumurta akı
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı damla sakızı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Damla Sakızı Macunu Yapılışı:

Bir tencereye şekeri koyup üzerine suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şekerli suyun içerisine, sarısından ayrılmış yumurta akını ilave edin. 10 dakika kaynayan yumurta akını bir kevgir yardımıyla alın. Kaynamaya devam eden şekerli suyun kıvama geldiğini anlamak için, bir iki damla şerbeti soğuk su içerisine damlatın. Su içerisine damlatılan şerbet katılaşıp kıvama gelmiş demektir. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın ve ateşten alın. Ilıyan şerbeti bir çırpıcı veya mikser ile üzerinde beyaz köpük olana kadar çırpın. Bu beyaz köpüğe damla sakızını ilave edip çırpmaya devam edin. Beyaz köpük macun halini alınca cam kavanoza koyup serin bir ortamda muhafaza edin.

Damla sakızı macunu, isteğe bağlı olarak ekmek üzerine sürülüp tüketilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Sakız Yapımı

Evde Sakız Yapımı

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Haber Bülteni