Kenger Sakızı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kenger sakızı, kenger bitkisinin özünden elde edilen doğal bir üründür. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen bu bitki, sağlık açısından birçok fayda sunar. Sert yapısı ile çiğneme alışkanlığı gerektirir ve uzun süre kullanılabilir. Kenger sakızının çeşitli ticari formları bulunmaktadır.
Kenger Sakızı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Eylül 2024

Kenger Sakızı


Kenger sakızı bitkisi, 40-50 cm yüksekliğinde, sütlü, tüylü ve dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Kenger, papatyagiller (Asteraceae) familyasından gelir. Bitkisi dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazla dal bulunmayan, yaprakları beyazımsı ve tüylü, çiçekleri ise küreye benzeyen mor ve kırmızı renklerde olan bir bitkidir. Kenger, olgunluk döneminde baş kısımları yeşil ve sarımsı renk alır. Yüksek dağların sarp kayalıklarında kendiliğinden yetişen ve kurak iklimi seven dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde Ege Bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Kenger bitkisinin gövdesi kesildiğinde çıkan süt maddesinden kenger sakızı yapılmaktadır. Kenger bitkisinin bileşimi mastix (sakız) içerir. Kengerin, akantus isimli bitki ile dikenli yapraklarla akrabalığı olduğu bilinir. Elde edilen bol kenger bitkisinin toprak altına gelen kısmını çaprazlama keserek, kesilen yerin üzerine bir taş parçası konularak kenger bitkisinden akan sütün donduktan sonra alınarak ve bol su ile yıkanarak elde edilen sakıza kenger sakızı denir. Kengerin sakızı alma esnasında bitkinin kesimi çok önemli olup ustalık isteyen bir işlemdir. Kenger bitkisinden üç kez sakız alınabilir. Sabah kesimi yapılan kenger bitkisinden akşam kengerin sakızı alınabilir.

Kenger Sakızının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?


Kenger sakızının en önemli özelliği doğal bir ürün olması ve diğer sakızlar gibi herhangi bir katkı maddesi içermemesidir. Kenger sakızı çiğnemek biraz sabır isteyen bir iştir, çünkü çok sert yapısı nedeniyle çabuk yumuşamaz. Bugüne kadar tespit edilen ve bilinen insan sağlığına zararlı hiçbir durumu söz konusu değildir. Doğal ilaç olarak bilinen kenger sakızının birçok hastalığa iyi geldiği de bilinmektedir.

  • Diş ağrısını giderir; çürük diş üzerine konulan kenger sakızı ağrıyı keser.
  • Kalp damarlarını gevşetir.
  • Safrada bulunan taşın düşürülmesine yardımcı olur.
  • Patlayan kulak zarının tedavisinde etkilidir.
  • Mide ağrısı ve şişkinliğine iyi gelir.
  • Diş etlerini kuvvetlendirir ve diş temizleyici özelliği vardır.
  • Hazımsızlık, şeker hastalığı, tansiyon, yüz felci rahatsızlıklarında ve çene gevşemesi problemlerinde etkilidir.

Kenger sakızının kokusu kekik kokusuna benzemektedir. Kenger sakızını ilk kez çiğneyen kişiye ağızda acılık hissi verir, zamanla bu acılık ortadan kaybolur. Kenger sakızı kullanımı diğer sakızlara nazaran çok uzundur; kenger sakızı kullanım süresi 5-6 aydır. Kenger sakızı çiğnemeye ara verileceği zaman su dolu bir bardak içerisinde muhafaza edilebilir.

Kenger Sakızının Ticari Alanı


Kenger sakızı ticari alanında damla kenger sakızı ve yaprak kenger sakızı olarak takdim edilmektedir. Satış için bekletilen kenger sakızı su içinde muhafaza edilir. Aynı zamanda kenger sakızının altı adeti yaklaşık 3 TL'dir. Kenger sakızının ülkemiz yörelerinde bilinen isimleri arasında çengel kengeli, çıtlak kengeli, yayla gülü sakızı ve dağ sakızı bulunmaktadır.

Kenger bitkisinin bir başka özelliği ise yaban sebzesi olarak bilinen kenger kavrulur, haşlanır, bulgura katılarak veya yumurta kırılarak yenebilir. Ülkemizde en çok kenger yetiştiriciliği Malatya Darende, Ayvalık Köyü ve Ziraat Tepesi, Erzurum ve Sivas yörelerinde fazlaca yapılmaktadır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nafize 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kenger sakızını çiğnemek gerçekten bu kadar zor mu? Acılık hissi çabuk geçiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nafize, kenger sakızını çiğnemek başlangıçta biraz zor gelebilir. Bu sakız doğal bir ürün olduğu için, başlangıçta sert ve yoğun bir yapıya sahiptir. Ancak, çiğnedikçe yumuşar ve çiğnemesi kolaylaşır. Acılık hissi konusunda ise, bu durum kişiden kişiye değişebilir. Kimi insanlar için acılık hissi daha çabuk geçebilirken, bazıları için biraz daha uzun sürebilir. Genellikle, bu hissin çabuk geçtiği ve zamanla daha hoş bir tat bıraktığı söylenir.

Çok Okunanlar
Sakız Nasıl Yapılır?
Sakız Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni