Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kenger Sakızı

Kenger Sakızı

Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Asteraceae) olarak bilinen familyadandır. Kenger sakızı dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazla dalı bulunmayan yaprakları beyazımsı ve tüylü olan çiçekleri küreye benzeyen ve mor, kırmızı renkleri olan bir bitkidir. Kenger olgunluk döneminde baş kısımları yeşil, sarımsı renk olur. Kenger yüksek dağların sarp kayalıklarında kendiliğinden yetişen kurak iklimi seven dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde Ege bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Kenger bitkisinin gövdesi kesildiği anda çıkan süt maddesinden kenger sakızı yapılmaktadır. Kenger bitkisinin bileşimi mastix (Sakız) dır. Kengerin akantus isimli bitki ile dikenli yapraklarla akrabalığı olduğu bilinir. Elde edilen bol kenger bitkisinin toprak altına gelen kısmını çaprazlama keserek kesilen yerin üzerine bir taş parçası konularak kenger bitkisinden akan sütün donduktan sonra alınarak ve bol su ile yıkayarak elde edilen sakıza kengel sakızı denir. Kengerin sakızı alma esnasında bitkinin kesimi çok önemli olup ustalık isteyen bir işlemdir. Kenger bitkisinden üç kez sakız alınabilir. Sabah kesimi yapılan kenger bitkisinden akşam kengerin sakızı alınabilir.

Kenger Sakızı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?


Kenger sakızının doğal bir ürün olması diğer sakızlar gibi herhangi bir katkı maddesi bulundurmaması en önemli özelliğidir. Kenger sakızı çiğnemek biraz sabır isteyen iştir çok sert yapısı olduğundan çabuk yumuşamaz. Bugüne kadar tespit edilen ve bilinen insan sağlığına zararlı hiçbir durumu söz konusu değildir. Doğal ilaç olarak bilinen kenger sakızının birçok hastalığa iyi geldiği de bilinmektedir. Bu hastalıklar diş ağrısını giderdiği bilinmekte çürük diş üzerine konulan kengel sakızı ağrıyı kestiği bilinmekte, kalp damarlarını gevşettiği bilinmekte, safrada bulunan taşın düşürülmesinde, patlayan kulak zarının tedavisinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, diş etlerini kuvvetlendirme ve diş temizleyici özelliği olması, hazımsızlık, şeker hastalığı, tansiyon, yüz felci rahatsızlıklarında ve çene gevşemesi problemlerinde etkili ve faydalı olduğu bilinmektedir. Kengel sakızının kokusu kekik kokusuna benzemektedir. Kenger sakızını ilk kez çiğneyen kişiye ağızda açılık hissi verir zamanla bu acılık ortadan kaybolur. Kenger sakızı kullanımında diğer sakızlara nazaran çok uzundur kenger sakızı kullanım süresi 5-6 aydır. Kengel sakızı çiğnemeye ara verileceği zaman su dolu bir bardak içerisine alınarak muhafaza edilebilir.

Kenger sakızı ticari alanı; damla kenger sakızı ve yaprak kenger sakızı olarak takdim edilmektedir. Satış için bekletilen kenger sakızı su içinde muhafaza edilir. Aynı zamanda kenger sakızının altı adeti yaklaşık 3 tldır. Kenger sakızının ülkemiz yörelerinde bilinen isimleri çengel kengeli, çıtlık kengeli, yayla gülü sakızı ve dağ sakızı çengel kengeli olarak bilinir. Kengel bitkisinin bir başka özelliği ise yaban sebzesi olarak bilinen kenger kavrulur, haşlanır, bulgura katılarak veya yumurta kırılarak yenebilir. Ülkemizde en çok kenger yetiştiriciliği Malatya Darende ayvalık köyü ve ziraat tepesi, Erzurum yöresi ve Sivas yörelerinde fazlaca yetiştirilmektedir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 02:51:34
Kenger Sakızı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kenger Sakızı Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Kenger Sakızı"
Kenger sakızı almak istiyorum. Ancak internette hiç bir yere ulaşamadım.
Şahin Aslan . 27.09.2016
CEVAP YAZ
Bende kenger sakızı bulunmaktadır ne kadar istiyorsunuz?
Mahmut . 22.09.2017
CEVAP YAZ
Çam Sakızı
Çam Sakızı
Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır kokuya sahip bu sakızın tadı acıdır. Ancak acı olmasına rağmen çam sakızının birçok faydası v...
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan bayanın sakız çiğnemesi, bu problemlerden kurtulmasına yardımcı olacaktır. Sebebi tam olarak b...
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tütünün ana maddesi olan nikotin maddesinin sigara içmeden alınmasını sağlayan bir maddedir. Eczanel...
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Yarımadasında bulunan sakız ağaçlarından elde edilmektedir.Damla sakızı elde edildiğinde sıvı ...
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandaloz sakızı Kuzey Afrika'da yetiştirilen ağaç boyu 6-7 metreye kadar uzayan bir ağaç olduğu bilinen ...
Çam Sakızı Ağda
Çam Sakızı Ağda
Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla kurtulma şeklidir. Çam sakızı, çam ağaçlarından elde edilir. Aynı zamanda bal renginde ve ko...
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitkidir. Genellikle Mart ayından itibaren 8 ay boyunca sigala yağı üretilmektedir. Bu yağ, günlük ağacı...
Acı Çam Sakızı
Acı Çam Sakızı
Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tada sahiptir. Bu durum nedeniyle birçok kişi bu sakızı kullanmaz. Oldukça eski bir tarihi olan ...
Damla Sakızı
Damla Sakızı
Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini büyük bir bölümünün üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen daml...
Evde Sakız Yapımı
Evde Sakız Yapımı
Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz. Hepimiz hemen hemen sakız çiğnemeyi severiz. Hatta sakız çiğnemek sağlığımıza çok faydalıdır. Be...
Sakız Çeşitleri
Sakız Çeşitleri
Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek kullanıldığı için diş sağlığını ciddi anlamda korur. Ayrıca yüz ve çene kaslarını geliştirir. Anca...
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kraliçesi olarak bilinir. Çeşme koyunu adında bilinmekte olan Sakız koyunları uzun kuyrukludur. K...

 

Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Sandaloz Sakızı
Çam Sakızı Ağda
Günlük Sakızı
Acı Çam Sakızı
Damla Sakızı
Evde Sakız Yapımı
Sakız Çeşitleri
Sakız Koyunu
Sakız
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızının Faydaları
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kabağı
Sakız Ağacı
Damla Sakız Reçeli
Yapışan Sakız Nasıl Çıkar
Sakız Enginar
Çok Sakız Çiğnemenin Zararları
Gece Sakız Çiğnemek
Sakız Reçeli
Sakız Nasıl Yapılır
Sakız Kabağı Tohumu
Sakız Çiğnemenin Faydaları
Sakız Yutmak
Sakız Lekesi Nasıl Çıkar
Popüler İçerik
Sakız
Sakız
Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel ol...
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz  kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve g...
Damla Sakızının Faydaları
Damla Sakızının Faydaları
Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiy...
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kaç Kalori?
Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eski...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık ye...
Sakız Ağacı
Sakız Ağacı
Sakız ağacı, en çok Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Batı ve Güney Anadolu'daki salpkız adasında yetişir. Sakız ağacı nisan ve mayıs ayı g...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024