Sakız Kabağı Tohumu Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Sakız Kabağı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sakız Kabağı Tohumu

Sakız kabağı tohumu genellikle yemeklik tüketim amacıyla yetiştirilir. Gövde yaprakları toprak yüzeyinde yayılma eğilimindedir. Sakız kabağı, %90 oranında su içerir ve besin değerleri açısından oldukça zengindir. İçeriğinde A, B1, B2 ve C vitaminleri bulunur. Ayrıca 100 gram sakız kabağında 0,7 gram protein, 0,3 gram yağ, 6 gram karbonhidrat ve 0,8 gram selüloz bulunmaktadır.

İklim ve Toprak İsteği

Sakız kabağı, çok ağır ve kumlu topraklar haricindeki tüm topraklarda yetiştirilebilir. Geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek ve mineral bakımından zengin topraklarda daha verimli ürünler elde edilir. Toprağın pH değeri 6-7 civarında olmalıdır. Sakız kabağı tohumu ekim öncesi toprak tırmık yardımıyla bir veya iki defa işlenmelidir. Toprak sıcaklığı yaklaşık 10-12 dereceye ulaştığında ekim işlemi yapılabilir. Sakız kabağı, ışıktan hoşlanan bir bitki olduğu için gölgeli ve ağaç altlarında yetiştirilmez. Ilık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Arazideki yabancı ot durumuna göre ilk çapalama yapılabilir. İlk çapalamadan sonra 2-3 hafta aralıklarla 3-4 kez çapalama yapılabilir. Toprağın çapalanması hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması açısından önemlidir. İlk döl görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönem kurak geçerse az miktarda su verilebilir. Sonbaharda ya da ekim zamanından bir ay önce, her bir dekar başına 3-4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Çapa işleri hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması için yapılır.

Yetiştirilmesi

Arazinin iklim şartlarına göre şubat ile nisan aylarında toprakta 35-40 santimetre aralıklarla ve 1-1,5 metre derinliğe sahip çukurlar açılır. Çukurların içine yanmış gübre karışımlı toprak konularak karıştırılır. Kabaklar gübreden çok hoşlanır. Çimlendirilmiş 2-3 tane kabak tohumu ekilerek 2 santimetre kadar toprağa gömülür. Kabaklar kol vermeye başlayınca tekrar çapalama yapılır. Sakız kabağı tohumu fazla suya ihtiyaç duyar. İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır. O nedenle toprak ve hava sıcaklığına göre sürekli sulama yapılması gerekir. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yaprakların normalin dışında pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasıyla anlaşılır. Yüksek verimli ürün elde etmek için bu belirtiler görülmeden, kabaklara zamanında sulama yapılmalıdır.

Hasat

Hasat her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Sakız kabakları daha körpecikken, büyük kabakların %70'i toplanınca saplarından kesilerek toplanır. Bir kökten ortalama olarak 6-8 adet kabak elde edilir. Kabakların hasat iriliği 15-20 cm uzunluğundadır. Bir bitkiden 2-4 kilo arasında ürün alınır. Dekardan 6-10 ton arasında değişen kabak ürünü hasat edilir.

Ekstra Bilgiler

Sakız kabağı, içerdiği yüksek su oranı sayesinde diyetlerde de tercih edilir. Lifli yapısı sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve tokluk hissi verir. Aynı zamanda düşük kalori içeriği ile kilo kontrolüne yardımcı olur. Sakız kabağı, antioksidan özelliklere sahip olan karotenoidler içerir, bu da vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çok Sakız Çiğnemenin Zararları

Çok Sakız Çiğnemenin Zararları

Acı Çam Sakızı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çam Sakızı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sakız Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sakız Çiğnemenin Faydaları Nelerdir?

Sakız Çiğnemenin Faydaları Nelerdir?