Damla Sakızı Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye verilen addır. Yunanistan mutfağında önemli bir yere sahip olan damla sakızı, aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini, büyük bir kısmının üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen damla sakızı, güneşte kurutularak dağınık yarı saydamcıklar haline getirilir. Çiğnendikçe yumuşar ve mat bir renk alır. Başta kötü bir tat hissedilir ancak çiğnendikçe ağızda bir çam kokusu vererek ferahlatır. Avrupa Birliği, damla sakızı üretimini isimlendirme koruması altına almıştır. Sakız Adası'nda bulunan sakız üretimi, ortaçağdan beri köylerin oluşturduğu bir kooperatif tarafından kontrol edilmektedir. Ayrıca Pirgi'de damla sakızı müzesi de bulunmaktadır. Sakız Adası dışında, Türkiye'nin Çeşme Yarımadası'nda da yıllık belli bir miktarda damla sakızı üretimi yapılmaktadır. Çeşme Yarımadası, Sakız Adası'ndan 8 kilometre uzaklıktadır ve iklimleri benzerdir. Bunun yanı sıra TEMA Vakfı, Çeşme Yarımadası'nda sakız ağaçlarının koruma altına alınması ve yeni fidanların dikilmesi için çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmanın bir parçası da üretimi artırmak ve ticari açıdan çekici olmasını sağlayarak sakız ağaçlarını korumaktır. Ayrıca bu çalışma kapsamında, 2008 ve 2011 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından 149 hektar alana 3000 sakız ağacı dikilmiştir. Bu çalışmanın 2016 yılına kadar devam edeceği de belirtilmiştir. Damla Sakızı Nerelerde ve Nasıl Kullanılır? Damla sakızı, genellikle Türk mutfağında çörek ve pasta gibi yiyeceklerde aroma olarak kullanılır. Ayrıca kozmetik ürünlerinde de kullanılabilir. Damla sakızı, genellikle küçük poşetler içinde aktarlarda satılmaktadır. Poşetin içinde genellikle damla sakızı reçinesi bulunur. Bu reçine ezilerek damla sakızı olarak kullanılır. Ayrıca yanında mumla birlikte verilir. Bunun sebebi, damla sakızını çiğnerken sakızın dişlere yapışmasını önlemektir. Bir paket damla sakızı, bir kilogram süt içerisinde kullanılabilir. Tatlılarda damla sakızı ezilerek toz haline getirilir. Damla sakızı, genellikle tatlı ocaktan alınmadan 5 dakika önce eklenir. Bunun nedeni, aromasının buharlaşmasını önlemektir. Damla Sakızının Faydaları Nelerdir?
Damla sakızı, antioksidan özellikleri nedeniyle serbest radikallerle savaşarak vücudu korur. Ayrıca, sindirim sistemine iyi gelir ve mide rahatsızlıklarını hafifletir. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde ağız sağlığını korur ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar. Geleneksel tıpta, solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. |