Damla sakız reçeli, özellikle Hatay ve İzmir'de oldukça beğenilerek tüketilen, farklı bir lezzettir. Diğer reçellerden ayrılan özelliği, ağızda bıraktığı tadın dakikalar boyunca devam etmesidir. Kahvaltılık olarak tercih edilmesinin yanı sıra, Türk kahvesinin yanına koyulan suyun içerisine bir kaşık damla sakız reçeli karıştırılarak da ikram edilmektedir. Günümüzde marketlerde kolayca bulabileceğiniz damla sakız reçelini, evde yapmak da artık çok kolaydır. Fiyat açısından da oldukça ekonomik olan bu reçeli, denemiş olduğum tarifiyle sizinle de paylaşmak istedim. Damla Sakız Reçeli Malzemeleri
Damla Sakız Reçeli Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencerenin içine bir bardak suyu koyup, üzerine iki su bardağı şekeri ekliyoruz. Şerbeti orta ateşte yanan ocağa koyuyoruz. Hızlı bir şekilde karıştırarak, şekerin çabuk erimesine yardımcı oluyoruz. Kaynamaya başladığında, karışımın üzerine yumurtanın akını ilave ediyoruz. Yumurta akı kaynar suyun içinde katılaşacaktır. Katılaştığı zaman, bir kaşık yardımıyla karışımın içinde olan yumurta akını alıyoruz. Şerbetin kıvamına geldiğini anlamak için, çay kaşığı yardımıyla bir damla şerbeti alarak soğuk suyun içine damlatıyoruz. Eğer şerbet yuvarlanarak katı kıvama gelirse, tam olmuş demektir. En son limonu da şerbetin içine sıkarak, tencereyi ocaktan alıyoruz. Soğuması için hızlıca karıştırıyoruz. Köpük köpük olduğu zaman, üzerine yarım çay bardağı damla sakızını yavaşça döküyoruz. Tekrar karıştırmaya devam ediyoruz. Gereken kıvama geldiğinde kavanoza koyduğumuz damla sakız reçelini, kahvaltılarda severek tüketmek için buzdolabına kaldırıyoruz. Ekstra Bilgiler Damla sakız reçelinin lezzetini artırmak için bazı ek malzemeler de kullanabilirsiniz:
Afiyet olsun! |
Mirza
23 Temmuz 2024 SalıBu damla sakız reçelini denedikten sonra şerbetin kıvamını tam olarak ayarlayamadım ve yumurta akının şerbetten alınması gerektiği sırada biraz zorlandım. Sizce şerbetin kıvamını daha kolay anlamak için ne yapmalıyım? Ayrıca bu reçeli yaparken farklı bir teknik veya püf noktası kullanıyor musunuz?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Mirza,
Damla sakızı reçeli yaparken şerbetin kıvamını ayarlamak bazen zor olabiliyor. Şerbetin kıvamını anlamak için şu yöntemi deneyebilirsin: şerbetin içine temiz bir kaşık batırıp çıkardığında, kaşığın üzerinde ince bir şerbet tabakası kalıyorsa kıvamı doğru demektir. Ayrıca, bir damla şerbeti soğuk bir tabağa damlatarak kıvamını kontrol edebilirsin; damla yayılmadan duruyorsa kıvamı olmuştur.
Yumurta akının şerbetten alınması konusunda, yumurta akını yavaşça şerbetin yüzeyine ekleyip, bir kevgir yardımıyla yüzeye çıkan kısımları toplamak işini kolaylaştırabilir.
Benim kullandığım püf noktalarından biri, reçeli yaparken kısık ateşte ve sabırla pişirmek. Bu şekilde şerbetin kıvamını daha iyi kontrol edebilirsin. Ayrıca, şerbetin içine bir-iki damla limon suyu eklemek şerbetin şekerlenmesini önler.
Umarım bu öneriler işine yarar. Kolay gelsin!