Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız, çiğneme alışkanlığı ile diş sağlığını destekleyen ve çeşitli faydaları bulunan doğal bir üründür. Çam, damla ve sandaloz sakızı gibi çeşitleri, sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur.
Sakız Çeşitleri Nelerdir?
13 Eylül 2024

Sakız Çeşitleri


Sakız, çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek kullanıldığı için diş sağlığını ciddi anlamda korur. Ayrıca yüz ve çene kaslarını geliştirir. Ancak bu etkilerinden yararlanmak için doğal ve şekersiz sakızlar tercih edilmelidir. Yazımızın devamında doğal sakız çeşitlerine ulaşabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çam Sakızı


Çam sakızı, mide ve solunum sistemiyle ilgili hastalıklara karşı etkili bir sakız çeşididir. Acı bir tada sahip olan çam sakızı, gerçek anlamda bir şifa kaynağıdır. Bu nedenle birçok alanda kullanılmaktadır. Çam sakızının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • Çam sakızı diş sağlığını korur. Çiğnendiğinde diş ve diş etlerini kuvvetlendirir. Ağız içinde hijyen sağlar. Zararlı plakların temizlenmesi için çam sakızı çiğnenebilir.
  • Çam sakızı yaralar için kullanılabilir. Ezilip macun kıvamına getirilerek yaraya sürülür. Yaralarda oluşabilecek iltihabı engeller ve açık yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
  • Çam sakızı mide rahatsızlıkları için kullanılabilir. Hazımsızlık gibi şikayetlere karşı iyi gelir. Ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden sonra kullanıldığında midenin rahatlamasını sağlar, mideyi güçlendirir ve reflü gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir.
  • Çam sakızı solunum yollarını açmak, akciğer iltihabının olumsuz etkilerinden kurtulmak için kullanılabilir.
  • Çam sakızının cilt hücrelerini yenileyici etkisi vardır. Çiğnenerek kullanıldığında yüz kaslarını kuvvetlendirir. Kırışıklık, cilt kuruluğu gibi etkileri ortadan kaldırır.
  • Çam sakızı doğal bir ürün olduğu için bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı özel durumlarda dikkatli kullanılması gerekir. Gebelik döneminde olanlar çam sakızı kullanmamalıdır. Ayrıca mide bulantısı yaşamamak için yemeklerden sonra çiğnenmelidir.

Damla Sakızı


Damla sakızının çam sakızı gibi sağlık için faydaları bulunmaktadır. Damla sakızı ayrıca mutfaklarda tatlı ve içeceklerin içerisinde kullanıldığında hazırlanan tatlıya ya da içeceğe ayrı bir lezzet katar. Damla sakızının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • Damla sakızı doğal olarak üretildiğinde sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Eğer üretim anında katkı maddeleri kullanılırsa sağlık için bir faydası kalmaz.
  • Dişlerin beyazlaması için kullanılabilir. Diş beyazlaması için damla sakızı düzenli çiğnenebilir. Bu sayede doğal yollardan dişlerin beyazlaması sağlanır.
  • Mide bulantısına karşı damla sakızı düzenli çiğnenebilir. Ayrıca midede sindirimi kuvvetlendirme ve hazmı kolaylaştırmak için faydalıdır.
  • Sert bir yapıya sahip olan damla sakızı, yüz ve çene kası sağlığı için faydalıdır. Damla sakızı çiğnenerek yüz egzersizleri yapılabilir.
  • Damla sakızı kısırlık problemine karşı faydalıdır.
  • Göğüs hastalıkları için damla sakızı toz haline getirilerek su ile içilebilir.
  • Antiseptik etkisiyle ağız sağlığını korur.
  • Damla sakızı bir süre çiğnendikten sonra suyun içinde bekletilir. Bu sayede sakız kendini yenileyerek tekrar çiğnenebilir.
  • Damla sakızı bazı ilaçların içeriğinde kullanılır.
  • Damla sakızı yine doğal olarak üretildiğinde sağlık için bir zararı olmaz. Ancak sert bir yapıya sahip olan damla sakızı çocuklar için uygun bir sakız değildir. Çocuklarda çene problemlerine yol açabilir.

Sandaloz Sakızı

Sandaloz sakızı daha çok kilo vermek isteyenlerin kullandığı bir sakız türüdür. Zayıflamak için yaygın bir şekilde kullanılan sandaloz sakızı, birçok zayıflama ürününün içinde kullanılmaktadır. Sandaloz sakızının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
  • Sandaloz sakızı kalp çarpıntıları için kullanılabilir.
  • Diş ve diş eti sağlığı için faydalıdır.
  • Zayıflamak üzerinde olumlu etkileri vardır. Daha çok bu etkisi nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Sandaloz sakızı hakiki zeytinyağı ile karıştırılarak cilt bakım ürünü olarak kullanılabilir. Ciltte gelişen çatlaklara karşı faydalı bir sakız çeşididir.
  • Göğüs ağrısı, solunum problemleri, mide problemleri ve dalak hastalıklarına karşı kullanılabilir.

Sakız Çeşitlerinin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal sakızlar genellikle sağlık açısından faydalı olsa da bazı durumlarda dikkatli kullanılmaları gerekmektedir:
  • Hamilelik döneminde olanlar bazı sakız türlerini kullanmamalıdır.
  • Çocukların çene yapısına zarar verebileceği için sert sakızlar çocuklara verilmemelidir.
  • Doğal sakızlar bile aşırı tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Sakız çiğnerken ağız hijyenine dikkat edilmeli ve diş temizliği ihmal edilmemelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nurani 26 Temmuz 2024 Cuma

Sakız çeşitlerinin diş sağlığına faydalı olduğunu okudum, ama şekersiz olanların tercih edilmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Dişlerimin beyazlaması için hangi sakız türünü önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nurani, diş sağlığını korumak ve dişlerinin beyazlamasına yardımcı olmak için şekersiz sakızları tercih etmek gerçekten önemli. ޞekersiz sakızlar, tükürük akışını arttırarak ağızda asit ve yiyecek artıklarının temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle ksilitol içeren sakızlar, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Diş beyazlatma etkisi olan sakızlar da genellikle şekersizdir ve bünyelerinde beyazlatıcı maddeler bulunur. Bu tür sakızları kullanarak hem diş sağlığını koruyabilir hem de dişlerinin daha beyaz görünmesini sağlayabilirsin.

Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Damla Sakızı Ağacı Türleri ve Özellikleri
Damla Sakızı Ağacı Türleri ve Özellikleri
Gece Sakız Çiğnelir mi?
Gece Sakız Çiğnelir mi?
Sakız Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Sakız Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Damla Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Damla Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Sakız Adası Nerededir?
Sakız Adası Nerededir?